<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Powabne &#187; Słowniczek</title>
	<atom:link href="http://powabne.pl/category/slowniczek/feed" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>http://powabne.pl</link>
	<description>...czyli pielęgnacja, zdrowie i uroda</description>
	<lastBuildDate>Thu, 28 Jan 2010 11:44:03 +0000</lastBuildDate>
	<language>en</language>
	<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
	<generator>http://wordpress.org/?v=3.1.1</generator>
		<item>
		<title>Żeń-szeń</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/zen-szen.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/zen-szen.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:54:44 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[kosmetyki]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>
		<category><![CDATA[Żeń-szeń]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=151</guid>
		<description><![CDATA[Żeń-szeń &#8211; bogaty w skrobię, tłuszcze i witaminy korzeń ma działanie odmładzające. Stymuluje odnowę naskórka. Jest cenionym składnikiem kremów regenerujących. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/zen-szen.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Znamiona</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/znamiona.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/znamiona.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:54:19 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>
		<category><![CDATA[Znamiona]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=149</guid>
		<description><![CDATA[Znamiona &#8211; powstają przez tworzenie się gniazd komórek znamionowych. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/znamiona.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Tyrozyna</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/tyrozyna.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/tyrozyna.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:53:51 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[kosmetyki]]></category>
		<category><![CDATA[Tyrozyna]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=147</guid>
		<description><![CDATA[Tyrozyna &#8211; aminokwas przyspieszający opalanie. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/tyrozyna.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Teleangiektazje</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/teleangiektazje.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/teleangiektazje.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:53:30 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[Teleangiektazje]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=145</guid>
		<description><![CDATA[Teleangiektazje &#8211; rozszerzone naczynia włosowate, widoczne jako obszary prześwitujących delikatnych, czerwonych siateczek naczyniowych. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/teleangiektazje.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Sorbitol</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/sorbitol.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/sorbitol.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:53:10 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[alkohole]]></category>
		<category><![CDATA[kosmetyki]]></category>
		<category><![CDATA[Sorbitol]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=143</guid>
		<description><![CDATA[Sorbitol &#8211; alkohol wielowodorotlenowy. Używany jako środek nawilżający i humektant (wiąże wodę). źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/sorbitol.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Sebucyty</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/sebucyty.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/sebucyty.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:52:45 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[Sebucyty]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=141</guid>
		<description><![CDATA[Sebucyty &#8211; komórki produkujące sebum (łój). źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/sebucyty.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Retinol</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/retinol.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/retinol.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:52:15 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[Retinol]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=139</guid>
		<description><![CDATA[Retinol &#8211; jest czysta postacią witaminy A. Wzmacnia funkcje ochronne skóry, zmniejsza przebarwienia, poprawia koloryt. Powoduje zwiększenie kolagenu w skórze oraz odnowę komórek. Zmniejsza zmarszczki, opóźnia proces wiotczenia skóry. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/retinol.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Płaszcz wodnolipidowy</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/plaszcz-wodnolipidowy.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/plaszcz-wodnolipidowy.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:51:52 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[Płaszcz wodnolipidowy]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=137</guid>
		<description><![CDATA[Płaszcz wodnolipidowy &#8211; utrzymuje właściwe pH skóry, zapobiega TEWL, hamuje drobnoustroje chorobotwórcze. Jest to emulsja, w której woda pochodzi z wydzieliny gruczołów potowych, a lipidy z gruczołów łojowych i uwalnianych w procesie keratynizacji lipidów naskórkowych. Jest łatwo usuwany pod wpływem środków powierzchniowo czynnych. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/plaszcz-wodnolipidowy.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>Peeling</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/peeling.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/peeling.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:51:21 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[peeling]]></category>
		<category><![CDATA[skóra]]></category>
		<category><![CDATA[zabiegi]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=135</guid>
		<description><![CDATA[Peeling &#8211; to złuszczanie naskórka. Może być mechaniczny, enzymatyczny, ziołowy, kwasami owocowymi, suchy i jako mikrodermabrazja. Jego celem jest złuszczenie lub rozpuszczenie i częściowe usunięcie warstwy rogowej naskórka. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/peeling.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
		<item>
		<title>NMF</title>
		<link>http://powabne.pl/slowniczek/nmf.html</link>
		<comments>http://powabne.pl/slowniczek/nmf.html#comments</comments>
		<pubDate>Sun, 19 Oct 2008 13:50:38 +0000</pubDate>
		<dc:creator>admin</dc:creator>
				<category><![CDATA[Słowniczek]]></category>
		<category><![CDATA[NMF]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://powabne.pl/?p=133</guid>
		<description><![CDATA[NMF &#8211; naturalny czynnik nawilżający. Powstaje w naskórku podczas procesu rogowacenia. Odpowiada za utrzymanie prawidłowej wilgotności wewnątrz korneocytów. Jego ilość zmniejsza się w wyniku starzenia się skóry. źródło: B. Peters, Kosmetyka, Warszawa 2007.]]></description>
		<wfw:commentRss>http://powabne.pl/slowniczek/nmf.html/feed</wfw:commentRss>
		<slash:comments>0</slash:comments>
		</item>
	</channel>
</rss>

