Oczyszczanie skóry twarzy
Eksfoliacja kwasami owocowymi – działanie kwasów na skórę polega na zmniejszeniu spoistości między martwymi komórkami warstwy rogowej naskórka (w wyniku czego następuje przyspieszenie naturalnego procesu usuwania gromadzącej się na powierzchni skóry warstwy zrogowaciałych komórek), działaniu na fibroblasty oraz przyczynianiu się do lepszego nawilżania skóry. Eksfoliacja to zabieg złuszczania, usuwania suchej, zrogowaciałej warstwy naskórka za pomocą stężonych kwasów. Eksfoliacji nie wykonuje się jednorazowo. Z racji tego, iż skóra po zabiegu jest nadwrażliwa na promienie słoneczne i mróz złuszczenie odbywa się wiosną lub jesienią. Usunięcie zewnętrznej warstwy naskórka powoduje głębokie oczyszczenie i odblokowanie porów skóry, jej rewitalizację, odświeżenie i rozjaśnienie. Wyróżnia się następujące substancje złuszczające:
alfa – hydroksykwasy (AHA) – występują powszechnie w przyrodzie – można je otrzymywać z produktów naturalnych jak: trzcina cukrowa, mleko, owoce lub mogą być także syntetyzowane metodami chemicznymi. Kwasy AHA należą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie, dlatego też w odróżnieniu od kwasów BHA nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum, czyli warstwę łoju i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Z tego też względu preparaty z kwasami AHA są bardziej polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem, ale pomocne są także w przypadku cery trądzikowej, zwłaszcza w wyższych stężeniach stosowanych w gabinetach dermatologicznych. W produktach kosmetycznych stosuje się najczęściej 5 typów kwasów AHA:
kwas glikolowy (hydroksyoctowy) otrzymywany z soku trzciny cukrowej;
kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy) powstaje podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów, występuje w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach i owocach;
kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy) występujący w wielu owocach;
kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy), który występuje w cytrynach, ananasach;
kwas winowy (dihydroksybursztynowy) występujący w winogronach i winie.
Najczęściej stosowany jest kwas mlekowy i glikolowy, gdyż mają one najmniejszy rozmiar cząsteczek spośród wszystkich kwasów AHA i w związku z tym są najlepiej absorbowane przez skórę i najskuteczniej działają.
beta – hydroksykwasy (BHA) – w kosmetyce stosuje się najczęściej tylko jeden rodzaj kwasu BHA – kwas salicylowy. Otrzymywany jest on z kory wierzby. Jego działanie polega na regulowaniu odnowy komórkowej skóry, złuszczaniu, usuwaniu zbędnych, zrogowaciałych komórek naskórka, jest jednak łagodniejsze w porównaniu z kwasami AHA. Dodatkowo podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Zastosowanie kwasu salicylowego i jego pochodnych w kosmetyce warunkują jego właściwości keratolityczne, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze i pochłaniające promieniowanie UV. Ma szerokie zastosowanie w zmniejszaniu suchości skóry, trądziku, znamion starczych, keratoz, brodawek i zmarszczek. Kwas salicylowy jest rozpuszczalny w tłuszczach. Oprócz tego, że złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową-sebum i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Dzięki temu przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków oraz pomaga oczyszczać zaskórniki, które stają się dzięki temu mniej widoczne.
Dodaj komentarz