Zioła, oleje i olejki eteryczne w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej


Rumianek
Wodne wyciągi z rumianku mają działanie antyseptyczne, przeciwalergiczne, przeciwobrzękowe, przeciwzapalne. Rumianek zwęża naczynia włosowate, uśmierza nerwobóle. Działa łagodząco i przeciwutleniająco. Wpływa na poprawę wyglądu skóry po stanach ropnych, zapalnych i łojotoku. Stosowany w kremach, mydłach, płynach do twarzy, maseczkach kosmetycznych, płynach do kąpieli.

Nagietek
W medycynie ludowej i tradycyjnej stosuje się przetwory nagietkowe wykorzystując jego różnorodne działanie: oczyszczające, przeciwzapalne i ściągające. Cennymi składnikami kwiatów nagietka są saponiny, karotenoidy (karoten, ksantofile, likopen), seskwiterpeny(kalendyna), flawony, a także śluzy, sole mineralne (z przewagą magnezu), witaminy, kwasy, żywice, olejek eteryczny, gorycz – kalendulina i fitoncydy. Używany jest w produkcji kremów na dzień i na noc, toników do twarzy, masek ziołowych.

Łubin
Oczyszcza pory i odświeża skórę, zalecany do cery tłustej.

Pokrzywa
Zawiera między innymi: flawonoidy, kartenoidy, chlorofil, witaminę C i A, sole mineralne, garbniki, tłuszcze i węglowodany oraz białka. Dobrze oczyszcza, wpływa na zmniejszenie łojotoku. Stosowana zwłaszcza do cery tłustej.

Kora dębu
Jest ona bogata w garbniki, ma dobre działanie ściągające. Szczególnie polecana do kąpieli wodnych w chorobach skóry, wypryskach.

Szałwia
Ma działanie ściągające, bakteriostatyczne i oczyszczające. Stymuluje ściąganie i zamyka pory.

Kasztanowiec zwyczajny
Zawiera znaczne ilości glikozydów saponinowych, kumaryn (eskulinę) i garbników, które to związki działają uszczelniająco i uelastyczniająco na ściany włosowatych naczyń krwionośnych. Stosowany w leczeniu trądziku różowatego.

Krwawnik pospolity
Jest dobrym środkiem do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, ze stanami ropnymi. Ma działanie oczyszczające, ściągające, przeciwzapalne, gojące, przeciwbólowe. Hamuje wydzielanie sebum (łój wytwarzany przez sebucyty). Stosowany w emulsjach, kremach, płynach, maskach do cery tłustej, mieszanej, o rozszerzonych ujściach mieszków włosowych.

Macierzanka piaskowa
Jest silnym środkiem antyseptycznym i tonikiem o właściwościach leczniczych. Polecana do pielęgnacji cery tłustej oraz przetłuszczającej się skóry głowy. Parówki z macierzanki piaskowej bardzo dobrze oczyszczają skórę twarzy.

Orzech włoski
Jego wysuszone liście zawierają garbniki, kwas galusowy, olejek eteryczny, juglon (zielono-brązowy barwnik). Jest stosowany zewnętrznie w chorobach skóry – trądziku oraz ropnym zapaleniu skóry.

Babka lancetowata
Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Ułatwia gojenie ran, pomaga w stanach zapalnych skóry. Jest stosowana przy produkcji kremów i maseczek przeznaczonych do skóry tłustej i trądzikowej.

Fenkuł właściwy
Zioło fenkułu działa na skórę normalizująco, oczyszczająco oraz przeciwzapalnie. Jest stosowany w kosmetykach przeznaczonych do skóry tłustej.

Skrzyp polny
Ma właściwości rewitalizujące, dotleniające skórę i ujędrniające. Normalizuje wydzielanie łoju, zamyka ujścia mieszków włosowych i oczyszcza je. Wyciąg ze skrzypu jest stosowany w preparatach do oczyszczania tłustej cery, skłonnej do wyprysków, trądziku.

Fiołek trójbarwny
Ma działanie oczyszczające, przeciwrodnikowe, regenerujące oraz odtoksyczniające. Uszczelnia i wzmacnia naczynka krwionośne. Wyciągi z fiołka pomagają w leczeniu trądziku młodzieńczego i wyprysków skórnych.

Len
Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry oraz wypryskach.

Łopian
Korzeń łopianu bogaty w sole mineralne, substancje białkowe oraz związki poliacetylenowe ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Odwar korzenia stosuje się do przecierania skóry twarzy przy występowaniu łojotoku (2 łyżki korzenia łopianu zalewa się 1 litrem wody, a gdy napęcznieje – gotuje się i odcedza).

Koper
Pomaga w usuwaniu brudu i wszelkich nieczystości z tłustej cery.

Oczar wirgilijski
Wyciąg wodny z liści oczaru zawiera flawonoidy, saponiny oraz olejki eteryczne. Dodawany jest do toników do twarzy, kremów, ampułek. Stosuje się go w leczeniu przetłuszczającej się skóry o dużych porach, a także przy zapaleniach i trądziku.

Rozmaryn
Ma działanie wzmacniające, tonizujące i antyseptyczne. Głęboko oczyszcza skórę.

Strony: 1 2 3 4


Dodaj komentarz

Preview:

Możesz użyć XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>