Zioła, oleje i olejki eteryczne w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej


Oleje wykorzystywane w pielęgnacji pomagają usunąć zanieczyszczenia skóry, znacznie poprawiają wygląd oraz wygładzają jej powierzchnię. W kosmetyce stosowane są oleje roślinne, pochodzenia zwierzęcego (olej z norek, olej z rodnych części żółwia, olej ze strusia, łososia), hydrofilowe, mineralne. Często stanowią bazę dla wielu preparatów kosmetycznych np. emulsji, kremów, mleczek. Wiele z nich jest również źródłem ważnych dla skóry substancji czynnych.
Oleje hydrofilowe, czyli „lubiące wodę” są mieszaninami estrów kwasów tłuszczowych, alkoholi tłuszczowych lub oleju parafinowego z emulgatorami. Usuwają one z powierzchni skóry zanieczyszczenia rozpuszczalne w tłuszczach oraz nadmiar wydzieliny gruczołów łojowych.
Oleje mineralne, często nazywane olejami parafinowymi występują w środkach oczyszczających np. mleczkach, usuwających zanieczyszczenia rozpuszczalne w oleju.
Oleje roślinne są alternatywą dla innych olejów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Najcenniejsze oleje stosowane do cery tłustej i trądzikowej to: olej lniany, jojoba, arganowy, z avocado, czarnuszki siewnej, z dzikiej róży, jojoby, krokosza, matłosza, słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron.

Olej lniany
Posiada właściwości regenerujące, hamujące zapalenia skóry. Przeznaczony do pielęgnacji cery tłustej.

Olej arganowy
Jest bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej. Olej ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.

Olej z owoców avocado
To dobrze wchłaniany olej, wytłaczany z suchego miąższu owoców avocado. Przenika w głąb skóry, czyni ją gładką i elastyczną, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B, D i E oraz lecytynę. Przechowywany w chłodzie ma bardzo długą trwałość. Ma naturalny faktor ochronny przed promieniami słonecznymi 3-4.

Olej z czarnuszki siewnej/z kminku czarnego
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Polecany przy leczeniu alergii, zapaleń skórnych, trądziku. Dodatkowo hamuje rozwój zapaleń.

Olej z dzikiej róży
Pomaga przy leczeniu trądziku, łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, witaminy A. Dzika róża jest bogata w witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i witaminy z grypu B. Najcenniejszy olej z dzikiej róży (Rosa Mosqueta) pochodzi z Chile.

Olej z jojoby
Pozyskiwany z nasion amerykańskiej rośliny stepowej, służącej od stuleci Indianom jako środek leczniczy; nie jest to tłusty olej, lecz płynny wosk (przechowywany w chłodzie tężeje). Ma przyjemny zapach, nie jełczeje, nie jest lepki, posiada dużo witamin. Ponadto nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje wydzielanie sebum. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Zawiera skwalen (składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry), palmitynami cetylu, który działa natłuszczająco i odżywczo oraz witaminę F. Dodany do innego oleju przedłuża jego trwałość.

Olej z krokosza
Nazywany również saflorowym, bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem oraz skłonnej do stanów zapalnych.

Olej z matłosza
Jest to tłuszcz roślinny otrzymywany z jąder owoców afrykańskiego drzewa orzechowego. Jest dość trwały, pełni rolę stabilizatora w kremach, spełniając jednocześnie zadania ochronne, pielęgnacyjne i kojące. Zawiera naturalną alantoinę, witaminy A i E. Jest pomocny przy leczeniu trądziku. Nadaje skórze jedwabistą gładkość.

Olej słonecznikowy
Nadzwyczaj bogaty w lecytynę i witaminy. Zalecany dla skóry tłustej, stanowi niewielką ochronę przed szkodliwym działaniem słońca.

Olej sojowy
Olej uzyskiwany z nasion soi, zawiera duże ilości lecytyny i witaminy E. Nadaje się do wytwarzania kremów i olejków kąpielowych. Polecany głównie dla cery tłustej, zanieczyszczonej. Bardzo dobrze się wchłania. Często wykorzystywany jako baza w naturalnych kosmetykach.

Olej z pestek winogron
Olej wytłaczany z nasion winogron, o wysokiej zawartości ważnych dla organizmu kwasów linolowych. Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, zanieczyszczonej. Ma działanie tonizujące, przeciwdziała powstawaniu zaskórników.

Bibliografia:
Dylewska-Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, Warszawa 1999
Peters I. B., Kosmetyka, Warszawa 2007

Http://kosmetykinaturalne.blogspot.com

Http://www.herbarius.pl

Http://wikipedia.org

Strony: 1 2 3 4


Dodaj komentarz

Preview:

Możesz użyć XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>